Pasen, zeilreis naar Texel

Goede Vrijdag,in alle opzichten, het goede schip lag dartel klaar te wachten om het zeegat uit te zeilen, schipper Gerbrand al aan boord, de Friese Zeerhelden Frans en Albert vroeger dan verwacht, mooi ‘savonds al vanuit Hellevoet naar de Goereesche Sluis voor een kustreis naar Texel, Oude Schild, dienstige wind, maar niet teveel. Kunstig uit het kleine haventje gemanoevreerd, na een snelle doch voedzame maaltijd, de lichtjes van het Haringvliet gaan aan, de sluis komt in zicht.

Op instrumenten en deskundige uitkijk door Maas-Aanloop gebied,extra ingewikkeld door aanleg nieuwe Maasvlakte, ze blijven maar baggeren en razendsnel met grote schepen heel snel heen en weer varen.

De deskundige baggeraars in ons gezelschap zouden die schepen graag van dichterbij bekijken maar de verkeersleiding vindt dat niet goed. Gepaste afstand en duidelijke koers, veilig de donkere haven van Scheveningen in en een ongestoorde nachtrust.

Zaterdag verder, dan nog de Verkeersleiding IJmuiden en de daar heersende drukte en verder naar het Noorden.

Zaterdagmorgen, traditioneel gebakken eieren met spek van Frans en onder zeil, gunstige omstandigheden. Leuk om de kustlijn van Zuid-Holland eens vanaf het water te bekijken, gezellige drukte maar geen overduidelijke bijzonderheden zichtbaar. Verkeersleiding IJmuiden helpt ons door de aanstormende Zeereuzen heen. Voorbeeldige samenwerking van Schipper Gerbrand en First Mate Frans, de radar en een nieuw navigatie instrument, een soort TomTom nautique, toch blijft het spannend, er zit een marineschip in de weg, snelle grote jongen willen niet uitwijken voor “dat Jachie”, nouja dan wijken wij maar uit.

Zelfs de echte autoriteiten in een rubberboot, douane en nog wat, willen graag even bij ons aan boord komen kijken, paspoorten en rijbewijzen, erg mooi weer, hele aardige mensen met windkracht 8 en hoge golven zullen ze wel aan wal blijven. Weer een nieuwe belevenis.

Verder mooiweer zeilen, zee in eindeloze deining en toch rimpelloos vlak en elk ogenblik weer anders. Kust Noord-Holland, meer duinen minder dorpjes en in zee plots een windmolenpark waar je volgens Gerbrand ook doorheen kunt zeilen, maar wij gaan er netjes oostelijk langs, er zal toch maar een kabeltje tussen hangen, met een stalen schip heb je dan zomaar kortsluiting. Verkeersleiding Den Helder, zaterdagmiddag geen vliegdekschepen of duikboten de marine heeft het druk in Verweggistan, het wordt donker en van de Razende Bol komt geen rumoer.

Op naar Oude Schild, diep water en mooie lichtenlijnen en overal vuurtorens.

Gezellig gastvrij haventje, prachtig plekje achter de “Morgenster”, alsof gereserveerd voor ons.

De Disco is nog open, dus eindelijk gelegenheid tot sociaal cultureel gedrag in grote glazen, geel met witte kraag op verwarmd terras. Zondagmorgen, lekker geslapen, traditioneel ontbijt, kennis uit Jemen komt nog even langs, drie baggeraars en dus heel wat te bepraten. Mooi met stroom en wind weg, terug naar Scheveningen, een beetje heiig,——Het windmolenpark vinden we zomaar terug, een mooie deining en bij Centrale IJmuiden geen bijzonderheden, Scheveningen weer in donker teruggevonden,maar toch al iets teveel dampen, dat voorspelt inderdaad:::Mist. Maandagochtend een kleine wereld, berichten over 100 a 200 meter zicht. Dat is niet veel, even afwachten maar. Tweederde van het gezelschap moet dinsdag weer werken, en nog ver weg naar Fryslan, dus tegen half elf op weg naar Hellevoetsluis.

Radar en Extra speciale Navigatie instrumenten, deskundige uitkijkers en marifoon, hulp van de verkeersleiding bij de monding van de Nieuwe Waterweg, de grootste snelste schepen gaan voor en achter ons langs, en wij voor en achter hen langs in de juiste volgorde. Zien doen we ze niet, behalve als bliepjes en piepjes en stemmen uit de mist. Over de echte afstanden wil ik niets weten, maar kennelijk was er altijd genoeg ruimte.

Rustig blijven waarnemen en Gerbrand heen en weer laten springen tussen de plottafel en de dekinstrumenten. De uren verstreken, de mist bleef.

Zelfs op het Haringvliet moest een koers gevaren worden, de tonnen waren niet te zien, verderop in het land koesterde eenieder zich in het zonnetje wij beleven spannende avonturen in de mist zonder ook maar een ogenblik de mist in te gaan. Zodra in de haven van Hellevoet, ja hoor, zonneschijn. Mooie reis, gaaf treffen, veel geleerd en volgend jaar weer! Waarheen? Och we zien wel of we sjoche wol. Oant Sjen.

(Theo Borgman)